“Het begon vanuit persoonlijke interesse.”
“Ik houd van rozen, het zijn dé klassiekers onder de bloemen. Het is alleen jammer dat een bos na twee weken verwelkt. Op Instagram zag ik dat houdbare bloemen populair waren in onder meer Australië en Amerika. Maar dat waren wel vaak een beetje kitsch uitvoeringen, met glitter en strikken.”
Hoogtepunt
Geïnspireerd door de trend en haar eigen voorliefde voor de roos, gaat Michelle-Fleur op onderzoek uit en ontdekt een rozenboerderij in Ecuador. Zij plukken rode rozen op hun hoogtepunt, ontdoen ze van hun natuurlijke sappen, maken ze wit en bewerken ze vervolgens met een mengsel van water, glycerine en kleurstoffen. “Er komen geen chemicaliën aan te pas”, aldus Michelle-Fleur. “En je kunt de kleur van de rozen zo gek maken als je wilt: goud, brons, knalblauw of geel, het maakt niet uit.”
Alles zelf doen
Michelle-Fleur besluit de stap te wagen, ontwerpt een logo, bouwt een website, kiest voor luxe suède dozen in plaats van vazen waar de boeketten in geleverd worden (en in moeten blijven voor optimaal resultaat), stelt boeketarrangementen samen en start haar onderneming. Wat haar daarbij helpt, is haar opleiding Communicatie & Multimedia Design. “Het opzetten van de huisstijl, het bouwen en inrichten van de website en de online marketing kon ik allemaal zelf doen. Heel fijn.” De administratieve kant is andere koek. “Uiteraard moet je je bij de Kamer van Koophandel inschrijven, regelen dat de rozen vanuit Ecuador hierheen komen, en ga zo maar door. Gelukkig heb ik een leverancier gevonden die als een soort tussenpersoon fungeert. Dat werkt tot nu toe uitstekend.”

“Het opzetten van de huisstijl, het bouwen en inrichten van de website en de online marketing kon ik allemaal zelf doen”
Droom
Haar bedrijf loopt al vlug lekker, mede door social media en mond tot mond reclame. Een jaar na de oprichting vertrekt Michelle-Fleur naar New York, om daar anderhalf jaar als art director voor het magazine Marie Claire te werken. “Ik kreeg de uitzonderlijke kans om er aan de slag te gaan. Een droom die uitkwam.” Haar ouders nemen een deel van de zaken van Oh Lá Lá Roses voor hun rekening tijdens haar afwezigheid, al blijft Michelle-Fleur vanzelfsprekend betrokken en geïnvesteerd.
3,5 miljoen volgers
Dan gebeurt er afgelopen januari iets wat de bal pas écht goed aan het rollen brengt. Catelynn Baltierra, bekend van de MTV-serie Teen Mom, postte een bericht over gewone rozen en Michelle Fleur haakte daar handig op in. “Ik plaatste een comment dat ónze rozen nog véél langer meegaan. Uiteraard verwachtte ik er niks van. Maar binnen een minuut had ik een persoonlijk bericht van Catelynn. Of ik haar een boeket wilde sturen, in ruil voor publiciteit op haar Instagrampagina. Natuurlijk ging ik daar meteen op in. Zij heeft ruim 3,5 miljoen volgers.” Het gevolg? De website van Oh Lá Lá Roses crashte, de bestellingen stroomden binnen en haar ouders kregen het ineens een stuk drukker in Nederland. “Bizar hoe het kan lopen”, lacht Michelle-Fleur. “Het leuke is dat ik nog steeds wekelijks contact heb met Catelynn en haar nog altijd rozen stuur die zij vervolgens promoot.”

“Thanksgiving, kerst, moederdag, babyshowers, huwelijken: ideaal voor een prachtig boeket waar je nog lang van kunt nagenieten”
Grote namen
Niet alleen particulieren behoren tot de klantenkring, ook bedrijven hebben de luxe, houdbare rozen ontdekt. “Laatste hebben we voor Nike een mooi decórstuk samengesteld. En we werken nu ook met Porsche”, vertelt Michelle-Fleur. “Feestdagen en speciale gelegenheden zorgen ook voor meer bestellingen: Thanksgiving, kerst, moederdag, babyshowers, huwelijken: ideaal voor een prachtig boeket waar je nog lang van kunt nagenieten.” Amerikanen en andere internationale klanten moeten wel ruim van tevoren bestellen: het duurt 7 tot 10 dagen voordat hun arrangement arriveert. “Al kunnen we een spoedbestelling per expres leveren als dat gewenst is.”
Volle kracht vooruit
Oh Lá Lá Roses staat als een huis, maar toch blijft Michelle-Fleur ernaast werken bij Keiretsu Europe. “Ooit ga ik me fulltime richten op Oh Lá Lá Roses, maar ik haal nog steeds veel plezier en voldoening uit mijn werk als multimedia designer. Het lukt goed om het naast elkaar te laten bestaan. Mijn ouders doen binnenkort wel een stapje terug, want het is best veel werk naast hun eigen banen. We zien wel wat de toekomst brengt. Ik geniet nu vooral van het succes.”
Lees het artikel op medium.com.